Der Baader–Meinhof Komplex — Uli Edel

The Baader Meinhof KomplexJag köpte den här filmen därför att jag ville förstå hur extremister tänker. Oavsett om det är högerextremister, vänsterradikaler, religiösa fundamentalister eller separatister som tar till våld mot oskyldiga människor så måste det finnas något gemensamt. Ja, det finns. Förmågan/benägenheten att dela in människor kollektivt. Det rör sig om kollektivistiska ideologier, där individen har att inordna sig för något ”större” gott. Och därmed reduktionen av människovärdet till hur väl man förmår bidra till denna ideologi och detta mål. Människan är ingenting värd i jämförelse med det utopia som hägrar. Ulrike Meinhof var exempelvis villig att lämna bort sina barn till ett palestinskt barnhem för föräldralösa, bara för att hon skulle kunna fortsätta kampen. När en vän erbjöd sig att ta hand om dem i Tyskland, såg hon det som förräderi!? Det kollektivistiska tänkandet åtföljs av ett behov av en uppdelning av världens människor i goda och onda. Exempelvis förvandlades den liberala/socialdemokratiska tyska välfärdsstaten till en ”fascistisk” regim i RAF:s ögon. Det finns ingen gråskala. Detta behov av en yttre fiende som allt dåligt projiceras på är psykologiskt betingat och skedde också inom gruppen; när de befann sig isolerade i ett fängelse, splittrades gruppen istället internt, då det inte fanns någon omvärld att förhålla sig till.

Socialismen har väl i sin grund aldrig varit en politisk ideologi utan först och främst ett filosofiskt system. Förvisso ett mindrevärdigt sådant, fullt av logiska omöjligheter och fel. Och det har väl för mången lättpåverkad ungdom som saknar bildning i övrigt upplevts som en frälsarlära, och det finns därmed religiösa konnotationer. Skillnaden mellan en religiös fanatiker och en socialistisk är sålunda inte stor. Även högerextremer är i de flesta fall socialister (nationalsocialister), något inga på vänsterkanten vill höra eller erkänna. Även om deras syn på människan skiljer sig åt, är det samma tankegods som ligger till grund för ideologierna. Och viktigaste likheten: de är kollektivistiska, precis som exempelvis islamisk fundamentalism. Det är heller ingen skillnad i psykologiskt och moraliskt hänseende mellan Baader-Meinhof och liknande grupper och till exempel Charlie Manson-”sekten” i USA.

Filmen är som historiskt dokument oerhört intressant. Den är välspelad och välgjord. Men det som kunde blivit en toppfilm slutar tyvärr i en ganska ytlig berättelse som fokuserar mer på handling än karaktärsteckning, politik och psykologi. Men det skall sägas att ämnet är brett och historien utspelar sig under mer än tio år, så det hade förmodligen varit svårt att berätta den på ett annat sätt i långfilmsformat.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s