Vad var det egentligen Voltaire sa? om åsikter…

Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.

Detta citat, som ofta används i svensk debatt, är emellertid inte direkt Voltaire (men indirekt); det är en sammanfattning av vad en annan författare ansåg att en bok av Voltaire uttryckte. Vill man citera Voltaire direkt går det dock alldeles utmärkt, man får då dessutom ett mindre slitet uttryck:

Det står klart att en individ som förföljer en man, sin broder, därför att han har en annan åsikt, är ett odjur.

Jag tycker att det är både bredare och bättre: man bör alltså inte endast försvara alla andras rätt att uttrycka sig, utan förföljer man dessa människor är man ett odjur, ett monster. Vilka förföljer vi idag i Sverige, ett politiskt parti, någon…? på grund av deras åsikter.

Det är ganska anmärkningsvärt att Bengt Westerberg brukar använda det första (felaktiga) citatet av Voltaire; det var ju han som vägrade att sitta i samma studio som Ny Demokrati när de hade valts in i riksdagen.

En vänsterikon inom det lingvistiska, historiska och filosofiska området är Noam Chomsky. Det kan kanske förvåna den svenska vänstern att han har sagt följande:

The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum…

Det är ju nämligen exakt det som pågår i Sverige, och det är vänstern som driver denna linje hårdast. Men vänstern i USA har alltid varit mer frihetlig och individbaserad än den svenska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s