Hur felaktiga översättningsval försvårar läsningen av Bibeln

Det här rör sig inte om rena felöversättningar, utan att man väljer en tolkning som faktiskt inte är vettig utifrån sammanhanget. Detta försvårar läsningen och gör att man måste förlita sig på goda bibelkommentarer för att kunna förstå ordentligt. Några exempel tas upp i Biblicums senaste nummer.

  1. Joh. 20:17 Varför säger Jesus ”rör mig inte” till Maria Magdalena efter sin återuppståndelse? Det visar sig att detta lika gärna kan översättas ”håll inte fast mig”, vilket överensstämmer mycket bättre med de följande orden ”för jag har inte stigit upp till Fadern än”.
  2. Mika 2:12-13 Vad menas med att ”hela Israel” ska församlas och mao omvändas? En bättre och mer exakt översättning är en ”rest av Israel”.

Läs i detalj om detta på s. 123-124 av Biblicum 2022_3:

I samma nummer redogörs om en debatt om kvinnans underkastelse i äktenskapet som har rasat i Norge. Där förklaras vad som menas med underkastelse på ett mycket bra sätt:

När Kristi församling underordnar sig Kristus, beror detta inte på att han utifrån sin makt ställde krav på underkastelse. Användning av makt, våld och tvång är väsensfrämmande för Kristi rike. När Kristi församling
underordnar sig Jesus är det av tacksamhet för kärlekens självuppoffring som han har visat till frälsning för syndare. Detta definierar begreppet underordning i NT.

Det är därför som mannen får följande besked från Herrens apostel:
Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den (Ef 5:25). Manligt maktbruk, våld och tvång är därmed något som ska vara totalt främmande i ett kristet äktenskap.

Mannen ska alltså offra sig (hela sitt liv) för kvinnan på samma sätt som Kristus offrade sig för oss. I tacksamhet ska kvinnan underkasta sig på samma sätt som vi underkastar oss Kristus i tacksamhet. Det rör sig alltså inte om någon ensidig underkastelse. Man kan lika gärna säga att Gud kräver lika mycket eller mer av mannen i ett äktenskap. Mannen måste underkasta sig, men inte under kvinnan, utan Gud. Och han ska offra sitt liv för kvinnan. I verkligheten fungerar inte detta perfekt, och både män och kvinnor klarar inte av att uppfylla sina roller, men låt inte perfektionen bli det godas fiende. Poängen är man inte sätter sig själv främst, utan Gud, som instiftat äktenskapet.

Lämna en kommentar