Varför Löfvén troligen kommer utlysa extraval

Det finns bara ett sätt att lösa knuten och bilda en duglig regering, och det är enligt mig ett kabinett bestående av M och KD, med SD och L som aktiva stödpartier (med budgetförhandling) och C som passivt stödparti (utan budgetförhandling). Detta skulle leda till en stabil regering som får igenom sin budget i riksdagen. Men har nämligen 174 mandat som då skulle kunna rösta för budgeten, och C kan helt enkelt rösta på sitt eget budgetförslag och inte på vänstersidans, vilket leder till att budgeten går igenom, eftersom det inte krävs absolut majoritet för att få igenom budgeten i riksdagen. Samma sak vid eventuella misstroendeomröstningar, då kan C bara lägga ner sina röster så sitter Kristersson kvar.

Om C inte är villiga agera passivt stöd åt Kristersson, men heller inte är villiga att budgetförhandla med V, då kommer vi till ett extraval.

Eftersom Löfvén troligen inser att den här lösningen finns, kan det ändå bli så att han utlyser extraval istället för att riskera talmansrundor som leder till en M/KD-regering.

Frågan är bara om S är villiga att acceptera att regera med aktivt stöd av V, som dessutom troligen kommer gå stärkta ur valet, och om MP gör det? Och i vilket fall kommer den andra sidan bli större, så epoken Löfvén går nu troligen i graven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s