Varför firar vi Jul den 25 december?

Ja, i Sverige firar vi ju nästan alla helger på ”aftonen” alltså dagen innan själva högtiden, och det hänger ihop med att de germanska länderna började räkna en ny dag redan vid solnedgången kvällen före, dvs man räknade en dag som natt+ dag, i stället för dag + natt som vi gör nu för tiden. Men varför firar vi jul den 25, alltså varför tror man att Jesus föddes den 25 december?

Det har att göra med den dag då judarna skulle välja ut påsklammet att slaktas. Eftersom Jesus är det nya påsklammet, lärde en del kyrkofäder ut att det var denna dag som Maria blev gravid, dvs Marie bebådelsedag, och översatt till vår kalender blir det den 25 mars, och 9 månader senare är det den 25 december. Om nu detta verkligen stämmer med det verkliga datumet vet vi inte. Men det finns en kristen bakgrund och tanke med det. Dagen valdes alltså inte ut därför att den stämde överens med en hednisk midvinterhögtid. Ur Wikipedia:

St Ephraim taught that the date of the conception of Jesus Christ fell on 10 Nisan on the Hebrew calendar, the day in which the passover lamb was selected according to Exodus 12. Some years 10 Nisan falls on March 25, which is the traditional date for the Feast of the Annunciation and is an official holiday in Lebanon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s