Vem är egentligen populist?

Ordet ”populism” har många definitioner och behöver inte nödvändigtvis ses som något negativt. En vanlig uppfattning är dock att populism innebär enkla lösningar på svåra problem och att populistiska politiker utställer löften som de inte kan leva upp till.

Det har länge varit populärt att stämpla Sverigedemokraterna som ett rasistiskt och främlingsfientligt parti. När partiet nu breddas och dessa begrepp framstår som än mer intellektuellt ohederliga söker den månghövdade skaran av politiska motståndare efter en ny etikett. Epitetet populistiskt ligger tydligen nära till hands, men det är illa valt enligt definitionen ovan.

Det omvända förhållandet råder, det är SD:s motståndare som under decennier försökt sälja in den falska föreställningen att obegränsad asylinvandring går att kombinera med bibehållen välfärd. De verkliga populisterna har år in och år ut sjungit massmigrationens lov och fräckt förnekat att det skulle få negativa konsekvenser för samhället. Nu lägger man alla problem i knät på kommunerna och ger sken av att allt är under kontroll, vilket kommunernas invånare inte håller med om.

http://samtiden.nu/2016/12/11/vem-ar-egentligen-populist/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s