Klarsyn om islam med felaktigheter i Godmorgon Världen

Dick Erixon har på sin för det mesta utmärkta blogg postat en transkribering av Godmorgon världen i P1 då de diskuterar islam. Deltagare är Carl Rudbeck (islamkännare och kolumnist Sydsvenskan), Anna Dahlberg (Expressen) och Anders Lindberg (Aftonbladet). Även om Rudbeck tar sitt ansvar och säger som det är, finns det felaktigheter i intervjun som måste rättas. Jag har lagt till dem i rött nedan. (Lyssna här, läs Dicks artikel här.)

Anders: Man jobbar för lite med att minska polariseringen. Jag tror på ett inkluderande samhälle, och det här brukar ju folk skratta åt, men jag tror på att minska polariseringen genom att aktivt jobba med att inkludera människor.

Carl: Det finns imamer som stöder den här ideologin. Det här har också en lång tradition inom islam. Det är en del av islam som är lika naturlig som sufismen. Vi måste faktiskt se islam som ett problem. Inte muslimer, men islam har den här våldsbejakande ideologin. Därför måste muslimerna själva ta tag i det här problemet. Så länge vi har imamer som stöder den, så kan Mona Sahlin inte göra så mycket åt saken.

Anders: Din retorik polariserar. I sak är det strunt.

Carl: Då kan du inte islam.

Anders : Man kan inte säga så. Att generalisera på det sättet är jättefarligt.

Carl: Det är inte farligt att se sanningen i vitögat.

Anders: Rena myter!

Carl: Läs de islamska texterna. Om du läser koranen och andra skrifter ser du att handlingarna i Paris har stöd i kanoniska texter inom islam. Det är alltså inte struntprat.

Programledaren (rycker in till islams försvar): Det står ju liknande saker i bibeln.

Nej, det finns inga motsvarade texter i Bibeln. Det som brukar lyftas fram är Israels invasion av Det heliga landet, då andra folkslag slaktades. Men detta skedde som en engångshändelse och på direkt order av Gud (dessa folk hade förverkat rätten att leva), men det finns ingen stående order om att bekämpa andra folkslag.

Carl: Ja, men bibeln har en helt annan status inom kristendomen.

Nja, det beror på vad han menar. Det finns ”liberala kristna” och pseudo-kristna (Svenska kyrkan) som inte ger Bibeln särskilt mycket status alls. Men dessa bör dock inte ens räknas in som kristna. Verkligt kristna ser Bibeln som Guds ord, visserligen skriven av människor och med möjlighet till mindre misstag, men ändå inspirerad av den Helige Ande och sann. I protestantisk kristendom är Bibeln det enda rättesnöret (Guds Ord). Rudbecks uttalande är rätt och slätt felaktigt. Kristna läser dock Gamla Testamentet genom linsen av Nya Testamentet. Det enkla och riktiga svaret är inte att kristna läser Bibeln så mycket annorlunda än muslimer läser koranen, utan att innehållet i böckerna är så olika, det gäller både Gamla och Nya Testamentet, i synnerhet när man känner Guds Ord såsom det uppenbarade sig för människorna i Jesus.

Anna: Jag tror som Carl Rudbeck att det här är något som muslimer själva måste bekämpa och besegra. Jag tror inte islam är dömt att vara på ett visst sätt, men det här är en strömning inom islam som muslimer själva är offer för. Vi behöver synliggöra alla dem [som är toleranta].

Programledaren: Vad är vinsten med att säga som du, Carl Rudbeck?

Carl: Vinsten är att vi ser sanningen i vitögat och ser vad problemet är. Att tala om inkludering av folk som vill mörda oss hjälper inte. Det är ett självmordsprojekt.
/…/

Rätt!

Anders: Ja, vi ska jobba mot radikalisering men också för inkludering.

Carl: Islam är en religion som inte går att skilja från politiken. Islam är politik. Om du läser grundtexterna hittar du passager som motiverar de handlingar som nu skett.

Rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s