Vinnare och förlorare i den tredje republikanska primärvalsdebatten

Republikanernas tredje primärvalsdebatt hölls i går kväll.

Efter att ha lyssnat på höjdpunkterna och läst några kommentarer i amerikanska tidningar kan man sammanfatta följande:

Vinnare

  • Marco Rubio — gjorde den bästa insatsen i debatten enligt professionella bedömare, kan, om han spelar sina kort rätt, bli nästa president. Han är mindre kontroversiell för mittenväljarna än Trump och har goda chanser att vinna över Hillary. Om väljarna får kalla fötter om Trump ligger han mycket bra till. Kommer tvåa i online-polls (kring 17%).
  • Donald Trump — Vann debatten återigen enligt väljarundersökningar på nätet (runt 47%), inte lika stort som de andra men ändå övertygande. Höll sig mer på mattan denna gång och försöker framstå mer som en vanlig kandidat. En strategi som troligen är nödvändig men som i längden kan göra att han blir utmanövrerad av det politiska maskineriet.
  • Rand Paul — Trea i de flesta undersökningar bland väljare, det bästa resultatet hittills. Kan ge honom momentum att fortsätta och ta väljare från Trump som outsider-kandidat. (C:a 8%)

Förlorare

  • Jeb Bush — Både väljare och kommentatorer dömer ut Bush. Han kommer inte ge upp än, för han har mycket pengar i kassan och etablissemanget bakom sig, men det är snart för sent. Han kampanjer troligen fram till Florida som ligger tidigt men ger sen upp.
  • Carly Fiorina — gjorde en dålig insats och ingen inte ens PK-media utser henne till vinnare, har också tappat i mätningar. Chanslös framöver.
  • Ben Carson? — gjorde en svag debatt, men det har han gjort förut också. Han får låga siffror i debatterna men ligger ändå högt i väljarundersökningar. Han ger ett bra, sympatiskt och samlat intryck. Väljarna gillar honom, men han måste prestera bättre framöver. Långt ifrån uträknad.

Övriga troligen chanslösa.

Här är tre online-polls

http://time.com/4091596/third-republican-debate-poll-who-won/

POLL: Who won the 3rd GOP debate?

http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2015/10/republican_presidential_debate_who_won_vote_in_our_poll.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s