Har ateisterna rätt? Är ”den fria viljan” bara en onödig, oviktig illusion

Atheists who are willing to deny the very existence of “free will” pay a huge price when doing so. If our free agency is simply an illusion, so is any expression of love, empathy or compassion. If free will is illusory, so is any expression of creativity or reasoning. No genuine act of love, empathy, compassion, creativity or reasoning occurs without a free choice. Worse yet, no one could truly be held culpable for any act unless he or she was acting freely.

http://coldcasechristianity.com/2015/are-atheists-right-is-free-will-an-unnecessary-unimportant-illusion/

Jag vill påpeka att den fria vilja som talas om här är den absoluta. Ateister har ingen möjlighet att hävda att människan har någon fri vilja överhuvudtaget. Däremot kan en troende hävda att människan har fri vilja men att den är begränsad.

Ett exempel är Martin Luther, som hävdade att människan saknar fri vilja i andliga ting, men har fri vilja i världsliga ting. Både han och Calvin trodde ju på predestinationsläran, att Gud väljer ut och drar till sig de troende (helgonen); det vill säga ingen kommer till tro helt på egen hand.

Ett annat exempel är att vi begränsas av vår omgivning och vår begåvning.

Ett tredje exempel är att vi styrs av våra begär och våra drifter. Den starka filmen Den fria viljan beskriver detta på ett utmärkt sätt, där vi får följa en sexualbrottsling, som försöker rehabilitera sig, och verkligen vill leva ett gott liv, men där driften i slutändan får överhanden ändå.

Den fria viljan

Sammanfattningsvis är den fria viljan ett mysterium som människor har brottats med i alla tider. Ett faktum kvarstår dock: ateisterna kan aldrig hävda att vi har en fri vilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s