Floskelmaskinen Kinberg Batra har inga svar

Anna Kinberg Batra är väl så mycket yrkespolitiker man kan bli. Se för övrigt här, hur Reinfeldt och hon kampanjade ihop redan tidigt (och ja, med det menar jag att det var Reinfeldt som utsåg henne till sin efterträdare).

Hon intervjuades i SVT om invandringspolitiken (efter ett besök i Italien), ett område som är på väg mot katastrof. Men några tankar eller lösningar fanns inte i hennes huvud, bara yrkespolitikerns förutsägbara plattityder.

Ursprungligen sammanställt och publicerat av Dick Erixon: http://erixon.com/blogg/2015/08/kinberg-batra-vi-har-inget-val/

– Det var intressant att se hur myndigheter och länder jobbar på plats.

Hur fungerar mottagandet?

– Det finns ett antal stora utmaningar, naturligtvis.

Vilka är de största behoven just nu?

– När de precis hade kommit handlade det om medicinsk hjälp, mat och torra kläder. Sedan är det ju så att vi har ett enormt problem med flyktingsmuggling som vi måste arbeta internationellt för att komma åt.

Du talar om att skärpa lagstiftningen. Hur skulle det hjälpa flyktingarna?

– Vi har ett ansvar att hjälpa flyktingar. Det tar vi i allra högsta grad. Man har rätt att söka asyl. Men jag kan inte acceptera att kriminella sitter någonstans i världen och tjänar grova pengar på att människor riskerar livet och också mister det. Det är inte acceptabelt.

Om andra länder börjar stänga dörren till flyktingar kan det leda till att Sverige blir mer restriktivt också?

– Jag är allvarligt bekymrad över det politiska läge vi har i ett antal europeiska länder. Det är högt tonläge. I Ungern sätter man till och med upp hinder. Det frestar ju på samarbetet inom Europa.

Flyktingmottagandet är frivilligt i EU. Ungern får stöd av folket. Kan det påverka klimatet här hemma?

– Det finns flyktingfientliga strömningar i debatten runt om i debatten. Då måste vi ta ett ansvar som politiker för att förbättra migrationspolitiken, se till att det är ett effektivt mottagande och att den som flyr för sitt liv från tex Syrien också kan få hjälp när man behöver. Det är ett ansvar vi har. När enskilda länder tar sig rätten att smita från det vad händer då med samarbetet oss emellan inom Europa. Vi har inget val, annat än att hjälpa varandra när vi möter sådana här utmaningar.

Också i Sverige väcker asylfrågan starka känslor. Det är polariserat. Kan du känna det?

– Jag tar på allvar absolut att vi har den här diskussionen. Men om vi får en utveckling där fler ställer grupper mot varandra då löser vi inga samhällsproblem.

Men vad vill du göra åt det?

– Det är viktigt att försvara att vi är ett samhälle som är rikt, som är öppet och där vi kan ta ansvar för varandra. Och det ska vi kunna göra internationellt. Men när man är orolig över vad som händer i omvärlden, om man blivit av med jobbet och inte får något nytt, då ställer man ju krav på att samhället kan leverera trygghet. Det måste vi kunna göra för alla. När man är orolig för det finns alltid en risk att människor ställer grupper mot varandra. Det får inte hända.

Vad kan ni politiker göra?

– Vi måste ju se till att vi har ett samhälle där alla kommer till sin rätt. När det gäller integrationspolitiken har vi Moderater tagit fram flera förslag. Framför allt måste fler kunna få sitt första jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s