The revolution — Ron Paul

The Revolution (häftad)

Ron Paul är mest känd i Sverige som presidentkandidat för det republikanska partiet 2008. Han framställdes i media som en udda fågel (ungefär som Trump görs nu). Han är libertarian med grunden i den österrikiska ekonomiska skolan, och hans syn på USA och folkets frihet hämtas från den amerikanska konstitutionen.

Det är verkligen intressant att få ett annat perspektiv på den konservativa sidan av politiken än den som det republikanska partiet står för. Mycket av det Paul skriver är förenklat, men utgångspunkterna är både tänkvärda och goda. Jag tror att vi har hamnat väldigt snett i vår syn på statens roll i förhållande till medborgarna. Hur kommer det sig till exempel att den svenska skattekvoten har tillåts höjas från drygt 10 % till 50 % sedan andra världskriget och att staten numera styr våra liv i detalj från det vi föds tills vi dör?

Ron Pauls stora käpphäst är Federal Reserve (motsvarande vår centralbank), pappersvalutan och den artificiellt av staten satta räntan, som han menar inte bara skapar inflation (det vill säga en ökning av summan pengar i omlopp) utan snedvrider ekonomin så att investeringar sker på fel grunder och i fel saker. Något som på lång sikt är skadligt och inte minst skapar bubblor. Inflationen omfördelar också rikedomar från de fattiga till de rika.

Mer om den österrikiska ekonomiska skolan:

https://mises.org/

Boken finns som ljudbok på YouTube:

Eller att köpa på t. ex. Bokus.

http://www.bokus.com/bok/9780446537520/the-revolution/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s