”Granska myten om flyktingars höga utbildningar”

http://www.di.se/artiklar/2015/6/4/ledare-granska-myten-om-flyktingars-hoga-utbildningar/

Ändå sprids nyheten att mer än var tredje syrisk flykting har en högre utbildning och att syrierna skulle vara mer utbildade än svenskar. Detta stämmer inte. SCB:s rapport ”Utbildningsbakgrund bland utrikes födda” ” redovisar dem som kom till Sverige 2009-2013. Enligt den har 10 procent av syrierna en eftergymnasial utbildning på mer än tre år och 22 procent har en utbildning kortare än tre år.

Dessutom bör man väl påpeka tre saker till:

1) Hur vet man att alla som påstår sig ha en utbildning verkligen har den? Detta med tanke på att 90 % av alla som söker sig till Sverige inte har några ID-handlingar. Om man inte kan bekräfta en persons identitet, kan man inte heller bekräfta dennas utbildning.

2) Kvaliteten på utbildningarna i andra länder är inte per automatik samma som i Sverige. Det är inte heller säkert att deras utbildningar är anpassade till och efterfrågade på den svenska arbetsmarknaden.

3) Den kulturella kompetensen måste byggas upp. Det innebär språkkompetens, som i synnerhet krävs för att fungera i mer sofistikerad yrken, samt kulturella koder, som krävs för att samarbeta effektivt i en svenskdominerad miljö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s