Cold-Case Christianity — J. Warner Wallace

Wallace är detektiv och utredare till yrket. Han har under lång tid specialiserat sig på kalla fall, dvs gamla fall som tas upp igen efter ett antal år för att se om de går att lösa på nytt.

När han som ateist en gång i tiden beslöt sig för att studera Bibeln, i avsikt att studera Jesus som historisk person och vishetslärare, blev resultatet något helt annat än han hade väntat sig. Han ville använda samma metoder och standarder vid undersökningen av Bibeln, som han och det kaliforniska rättssystemet använder vid mordrättegångar (dvs den högsta och mest krävande standarden), och han behandlade snart den kristna tron som ett verkligt ”cold case”. I slutändan kom han fram till en sak: allt pekade på att historien om Jesus var sann och att bevisen skulle hålla i en rättegång.

Cold- Case Christianity (häftad)

Boken är uppdelad i två delar. I den första delen går författaren igenom hur utredningar går till, hur olika bevis och vittnesmål värderas och olika rättsprinciper, ex. vad innebär ”rimligt tvivel”. I den andra delen är det läsaren som sitter i en tänkt jury och Wallace presenterar sitt fall för dem, med vittnesmål och ”pläderingar”, vilket skall leda till fällande dom: att kristendomen är sann bortom rimligt tvivel.

Boken är pedagogiskt upplagd med många små illustrationer som lättar upp läsningen, dessutom lär man sig en hel del om hur brottsutredningar går till samt detektiv- och åklagararbete.

Hur lyckas då boken i sin avsikt, att få ett utslag till förmån för kristendomen? Mycket bra faktiskt. Jag tror att till och med många kristna är omedvetna om hur oerhört starka belägg det finns för Nya Testamentets äkthet. Det som gör att den här boken sticker ut är att den förlitar sig helt på världsliga metoder (inga metafysiska eller filosofiska resonemang tillåts. Det enda Wallace kräver är att vi håller oss öppna för det övernaturliga som en möjlighet). Men han lyckas visa att evangelierna är 1) verifierbara 2) skrevs av ögonvittnen (eller är direkt baserade på ögonvittnens berättelser) 3) har varit oförändrade över tid 4) trovärdiga (vittnena hade inga motiv att ljuga).

Jag rekommenderar att man läser boken, vare sig kristen eller ateist, för att själv utvärdera bevisen.

Betyg: 5/5

En tanke på “Cold-Case Christianity — J. Warner Wallace

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s