Du skall förakta din nästa såsom du föraktar dig själv

”Du skall älska din nästa såsom dig själv”, det är det näst viktigaste budet enligt Jesus (det främsta är att älska Gud).

Men vad innebär att älska sin nästa såsom sig själv? Förutom det mer allmänna kärleksbudskapet? För de allra flesta människor har ju en ganska stark självkritik och dömer sig själva ganska hårt, och självföraktet är inte ovanligt! Så om vi någon gång emellanåt verkligen älskar oss själva, när vi har gjort något riktigt bra eller har uppträtt och handlat riktigt, låt oss då älska vår nästa — såsom oss själva — när de har gjort sammalunda. Men om vi föraktar oss själva för ett visst beteende eller handlande, låt oss då förakta vår nästa för sammalunda — såsom oss själva. Detta är för mig andemeningen i budordet. Gör din egen måttstock till din nästas måttstock!

Så om du älskar dig själv i allt och ser dig själv som felfri, skrymtare!, älska då alla andra med samma brister och fel som du — kan du inte det, då bör du ändra din måttstock!

Och om du föraktar dig själv för allt hur bra du än är eller försöker, skrymtare!, förakta då alla andra hur bra de än är eller försöker — kan du inte det, ändra då din måttstock!

Alltså: den måttstock du använder för att mäta dig själv, skall du även använda för att mäta andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s