”Jihadismen är en form av islam”

Det är många som i dag hävdar att detta inte hade något med islam att göra. Men jag hävdar motsatsen: jihadismen är en form av islam. Det är förvisso en ultraliten form av islam, men den finns och den leder fram till vad vi har sett i Paris, menar Bernard-Henri Lévy.

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/filosofen-rads-inte-storpolitiken/

Och här möter vi återigen på invändningen, från intervjuaren, att kristna inte ombeds ta avstånd från Breivik. Det hade varit en relevant invändning, ifall 1) Breivik hade varit kristen, något han med egna ord inte är (ja, det står i hans manifest, att han inte är troende kristen, och han är frimurare, något man knappast kan vara och samtidigt vara kristen på riktigt), 2) han hade utfört dådet i kristendomens namn, något han inte gjorde, 3) någon kristen inte hade tagit avstånd från dådet, för mig veterligen har alla, kristna så väl som ateister och agnostiker med kristen bakgrund, tagit avstånd.

P. S. Lévys påstående att det är ”ultra-liten del” av islam, får tas med en nypa politiskt korrekt salt. IS, Muslimska brödraskapet, al-Qaida och salafisterna är knappast marginella rörelser inom islam, utan tvärtom både stora och ideologiskt inflytelserika. Inte heller Iran och dess klerker, den tongivande shiitiska kraften, tar avstånd från utan tvärtom uppmuntrar och stödjer Jihad. Fatwan mot Salman Rushdie är det mest kända exemplet; mindre känt är deras ekonomiska stöd till olika terrororganisationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s