Ska nystalinisterna styra Sverige?

Hans Bergström, f. d. chefredaktör för DN, har skrivit en bra artikel i tidskriften DSM som finns att läsa och ladda ner gratis online:

Klicka för att komma åt nystalinisterna.pdf

Hur långt till vänster står egentligen Löfvén och hans regering? Ja, på kultur- och värderingspolitikens område extremt långt ut, men många hade nog trott att Löfvén med sin näringslivsbakgrund skulle hålla sig längre högerut i näringslivsfrågor. Så verkar inte bli fallet.

Även om artikeln är övertygande skriven, kan man inte blunda för att den helt fria etableringsrätten och den obefintliga övervaknings- och påföljdsapparaten har skapat stora problem i välfärdsföretagsbranschen.

Varför inte införa ett tak på hur stort ett företag får vara för att driva skolor, dagis et c. Då undviker man, 1) att stora företag går i konkurs som påverkar många brukare på samma gång, jämför John Bauer-koncernen, 2) att marknaden domineras av ett fåtal stora företag, d. v. s. oligopol, jämför apoteksmarknaden, 3) att de allra största multinationella företagen håller sig borta, företag som är så stora att de kan utmana byråkrater och lagstiftare, och snedvrida konkurrensen, samt uppnår, 4) att marknaden domineras av stiftelser och eldsjälar som ger sig in i branschen av främst andra skäl än att göra vinst.

Detta hade varit att föredra framför den totala vänstervridning som nu sker, för vad innebär vinstförbud i praktiken? Jo, förbud mot privata företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s