Gamla Testamentets gud och förbundet med människorna

I många av de nyandliga och ekumeniska kristna rörelserna är det väldigt stort fokus på Jesus och i en del fall den heliga ande. Men det är väldigt litet fokus på Gud och på Guds ord. Tror man på treenigheten är ju dessa tre en och samma, varför det är vanskligt att välja bort en i så stor utsträckning. Att det Gamla Testamentets gud är samma som det Nya Testamentets är också en grundbult i klassisk kristen tro, men något som jag tror allt mer glöms bort.

Om vi läser Tredje Mosebok 19:18, 33, 34

Du skall icke hämnas, och icke behålla någon ovilja emot dins folks barn. Du skall älska din nästa såsom dig självan; ty jag är Herren. […] Om en främling varder boendes när eder i edro lande, den skolen I icke överfalla. Han skall bo när eder såsom en inländsk ibland eder; och du skall älskan såsom dig självan; förty I voren ock främlingar i Egypti lande. Jag är Herren edar Gud.

Detta är ju utan tvekan något som man omedelbart associerar till Jesus, och det är det alltså också, men det står i Gamla Testamentet. Men det mest intressanta här tycker jag är att Gud öppnar upp sitt förbund till att gälla hela mänskligheten redan här. För Gud räknar alltså den av främmande folkstam som bor i förbundet Israel såsom varande en inföding, alltså helt likställig med Israels folk. Guds förbund skedde först med Noa och hans söner, sedan med Abraham, Isak och Jakob (Israel). Detta berodde på att människorna var otrogna och han valde ut dem därför att de var gudsfruktiga, inte därför att de tillhörde en särskild stam. Förbundet måste förnyas i varje ny människa. Lösningen på detta blev som vi vet Jesus Kristus.

En tanke på “Gamla Testamentets gud och förbundet med människorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s