Vad handlar debatten om SD egentligen om?

Naturligtvis är debatten om SD kraftigt överdriven, snedvriden och felaktig. När man istället borde debattera innehållet i politiken och vad väljarna vill (vi har som bekant demokrati i Sverige) så hänger sig de flesta åt moralpanik och nån sorts kollektiv kejsarens nya kläder-psykos, så till den milda grad att två partier håller på att utplåna sig själva och de två stora partierna har båda börjat överge sina kärnväljare.

Men varför? Det är så obegripligt att jag måste försöka hitta alternativa förklaringar. Här kommer de:

1) ”Sverige är ett moraliskt överlägset land.” Efter andra världskriget gjorde vi om, både medvetet av politikerna och undermedvetet i människorna, vår neutralitet till ett moraliskt ställningstagande. Det var den ju inte, utan nödvändig (och/eller feg) realpolitik. Detta har haft till följd att Sverige måste förvandlas till en moralisk stormakt i elitens ögon, för att förklara/sona vår brist på ställningstagande.

2) Konsensus-kultur. Glöm jantelagen, den finns i alla länder, nej det som särskiljer Sverige från andra länder är den intellektuella debatten, både privat och offentligt. Att sticka ut åsiktsmässigt är som bekant socialt självmord.

3) Moralpanik. Minns moralpaniken kring hårdrock och WASP på 1980-talet? Detta är ungefär samma sak fast i mycket större och destruktivare skala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s