Schlagergeniet Jules Sylvain

Första halvan av 1900-talet uppvisade ett fantastiskt musik- och nöjesliv som idag är både bortglömt och nedvärderat. Bland annat fanns två stora kompositör-genier i Fred Winter och Jules Sylvain. Trots att de flesta idag nog inte vet vem Jules Sylvain var, så känner de flesta igen låtarna Med en enkel tulipan, Sång om syrsor, Säg det i toner med flera efter bara några takter.

Jag är full av beundran för att kunna skriva melodier som fastnar efter en till två lyssningar men samtidigt har sådan kvalitet att de aldrig slits ut för lyssnaren. Och även om jag själv inte är sångare, så kan jag förstå att man som sådan tycker mycket om att sjunga dessa sånger, som flyter så lätt men ändå bjuder på möjligheter och utmaningar.

Det finns en samlingsskiva att köpa för den som vill utforska mer: http://www.ginza.se/product/sylvain-jules/med-en-enkel-tulipan-1926-66/143158/

Här är en dokumentär från slutet av 1960-talet med bland andra Björn Ulveus, Agneta Fältskog och en ung Sten Nilsson (Sten & Stanley):

Slutligen en skiva som jag själv är väldigt förtjust i, där den duktiga Anita Lindblom sjunger Jules Sylvain. Tyvärr finns den inte att köpa som CD men är tillgänglig på iTunes och Spotify:

Anita Lindblom – sjunger Jules Sylvain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s