Från en säker källa — Desirée Ahokas Schein/Dick Harrison

Från en säker källa... sanningen om kungaskandalen (inbunden)Den motvillige monarken är troligen den näst mest sålda boken under 2000-talet i Sverige (ettan varande en lika usel bok om en fotbollsspelare). Den har fått större medialt genomslag än någon annan bok, trots att den bygger på indicier, fabrikation, lösa antaganden och vittnesmål från grovt kriminella helt utan trovärdighet; den främste varande Mille Markovich, en notirisk mytoman och hatad maffiaboss.

I denna bok granskas den boken. Dick Harrison blev putt för att hans förord inte togs med och att baksidestexten och omslaget inte blev som han ville.

http://www.svt.se/kultur/bok/kan-inte-stoppa-boken

https://www.gp.se/kulturnoje/1.1103919-dick-harrison-i-forlagsbrak

Tyvärr underminerade han därmed redan innan utgivningen trovärdigheten för boken och sig själv. För han har ingen juridisk grund för sina klagomål. Alltså borde han ha hållit tyst och löst konflikten internt med förlaget. Han har dessutom inget fog för sin kritik i det avseendet att boken inte i huvudsak handlar om Den motvillige monarken. Det är synd, för boken upplever jag som välbehövlig. Den förtjänar åtminstone betydligt mer uppmärksamhet än den fått. I den mån den recenserats framstår den som ett exempel på uselhet:

http://www.expressen.se/kultur/desiree-ahokas-scheindick-harrison-fran-en-saker-kalla/

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article15678640.ab

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/henrik-arnstad-ett-upprordhetens-primalskrik-fran-dick-harrison/

http://www.corren.se/kultur/bocker/dick-harrison-och-desire-a-schein-fran-saker-kalla-sanningen-om-kungaskandalen-6228307-artikel.aspx

http://www.svd.se/kultur/litteratur/i-skandalernas-epicentrum_7607910.svd

När inte ens kulturredaktören på SvD, Sveriges enda större ”konservativa” media där Harrison dessutom skriver ibland, har något gott att säga, undrar man vad som gått fel, för boken är långt ifrån usel. Den är visserligen inget litterärt mästerverk, upplägget känns lite hafsigt, och det finns saker man kan kritisera. Men boken behövs; om så bara som motvikt till den andra boken.

Hela kungaskandalen framstår som en enda stor fabrikation skapad av en kombination av vinstintresse, personlig vinning (ära!) och hat mot monarkin — feminismen och kulturradikalismen (inkl. en besatthet av nazismen) ligger som ett grundackord. Huvudaktörerna: Kristoffer Lind (förläggare), bokens författare, Aftonbladet, TV4/Bonniers och diverse kriminella element i Stockholms undre värld. (Ska vi låta dessa element rasera monarkin?) Att boken också är ett frontalangrepp mot svenska journalisters hantering av skandalen förklarar ovan recensioner — visst måste också denna bok granskas, men då bör det göras med fakta och inte insinuationer och vulgärretorik. (Att Dick Harrison inte själv är helt tillförlitlig som historiker ska jag här på bloggen återkomma till.)

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s