Bowling for Columbine — Michael Moore

Bowling for ColumbineTycka vad man vill om Michael Moore, och det kan man verkligen, men en begåvad dokumentärfilmare är han i vart fall. Och av alla hans filmer är det egentligen bara en som jag tror kommer gå till filmhistorien (kanske också hans debut Roger och jag), nämligen den här avhandlade.

Filmen följer samma mönster som andra Moore-filmer. Arkivklipp blandas med intervjuer och Moores egen berättarröst. Det är i klipparbetet Moore förvandlar sitt fragmentariska material till helgjutna verk. Ibland blir det lyckat, som här, andra gånger inte. Här lyckas han verkligen knyta ihop helheten, den må vara politiskt tendentiös och bitvis oärlig, men som filmtittare blir man inte besviken. Det är ett halsbrytande tempo; det är underhållande och delvis trovärdigt.

Vad som gör filmen extra bra, är att Moore här lyckas lyfta fram en unik frågeställning: Hur kommer det sig att just USA har så stor andel vapenbrott? Beror det verkligen bara på de liberala vapenlagarna, eller finns det något annat, något i kulturen och media som gör att de sticker ut?

Betyg: 5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s