Smålands förhållande till Sverige och Danmark

Småland har fått sitt namn av de små länder som ingår i landskapet, från Wikipedia:

Småland har fått sitt namn av de tolv ursprungliga små landskapen Kinda, Tveta, Vista, Vedbo, Tjust, Sevede, Aspeland, Handbörd, Möre, Värend, Finnveden och Njudung. Möjligen räknades ursprungligen även Öland och enligt vissa historiker Blekinge (som sägs ha varit en del av Värend) till de små landen. Kinda räknas idag till Östergötland. Varje små land hade eget ting och en egen lag, därav avsaknaden av en Smålandslag. Deras självbestämmande gentemot kronan var så långt gående att de kunde förklara sig neutrala i krig med mellan Sverige och Danmark, bondefred.

Men det som är särskilt intressant är landskapets ursprungliga ställning såsom delvis oberoende av centralmakten Svealand i fall av konflikt med Danmark. Detta oberoende var ju också det som var tvistesaken som utlöste Dacke-fejden, då Gustav Vasa förbjöd smålänningarna att sälja sina oxar till Danmark. (Orsaken var att andra delar av Sverige led brist av livsmedel och att priserna drevs upp.) Av historien om Gustav Vasa kan man också utläsa att Dalarna och Hälsingland hade mycket stark självständighet. Och vi vet att uppror i Sverige nästan alltid har uppstått i Dalarna/Bergslagen och Småland.

Vi kan ana att Sverige från början var en ganska tätt sammansluten union mellan de mäktigaste landskapen Uppland (inkl, dagens Västmanland och Gästrikland) och Västergötland med starkt stöd av Sörmland och Östergötland. Sedan fanns ett antal starka och relativt mäktiga landsdelar som deltog med ett antal undantag och större självständighet, därav främst Dalarna och Småland. Små regionala enheter har ofta lättare att hävda sig i större sammanslutna unioner (jämför dagens Katalonien och dess förhållande med Spanien och EU) såsom Kalmarunionen än i en nationalstat som Sverige blev på 1500-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s