Att konsumera kultur

Jag vill här ge ett exempel på skillnaden mellan att konsumera kultur och att delta i/skapa kultur. I synnerhet Sverige är ett land vars medborgare är mycket duktiga på att konsumera kultur, men obekväma i den andra rollen.

För att visa vad jag menar vill jag ge följande exempel. Jag har en vän, som jag en gång beundrade mycket (numera detroniserad). Han drömde om att göra en ”pilgrimsresa” till Memphis och Mississippi på grund av sitt stora musikintresse (framförallt soul). Väl där beslöt han att besöka en gospelkyrka i ett svart område. Baserat på den ”rapport” som inkom var detta bland det största han upplevt. Han hade där ”konsumerat” en äkta kulturyttring: han var där, han deltog, men han var aldrig en del av kulturen på riktigt; han konsumerade. Helt ofarligt och utan vidare konsekvenser. Ett minne, som han kan vårda ömt på sitt existentialistiska ”upplevelsekonto” och kan skryta med inför sina vänner. Denna samme person har dock aldrig uttryckt någon liknande beundran inför det svenska kyrkorummet eller psalmerna. Där kan han nämligen inte bara passivt konsumera, utan måste ta ställning och delta på riktigt. Det bör nämnas att samme person numera älskar Elvis’ gospelinspelningar, men aldrig skulle erkänna eller komma på tanken att han skulle vara religiös. Faktum är att han skyr alla typer av religiösa och filosofiska resonemang överhuvudtaget. Men han gillar känslan när kungen sjunger gospel… Han snyltar helt enkelt på andras känslor för sina egna andliga behov: han konsumerar!

På detta sätt utarmas vår egen kultur samtidigt som en tomhetskänsla skapas som måste fyllas av ännu mer konsumtion av andras kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s