Svenska språkmyter

Svenskan är ett litet språk

Det finns cirka 7000 språk i världen idag. Svenskan kommer bland de 100 första. Det är med andra ord långt i från ett litet språk!

http://www.davidpbrown.co.uk/help/top-100-languages-by-population.html

Andra språk som är mindre är norska, danska, finska, estländska, isländska (grannländer), och kom ihåg att många länder i Europa inte ens har ett eget språk.

Svenskan kommer att dö ut

Detta bygger på ett tankefel, som även många språkvetare gör. Språk dör nämligen normalt inte ut, det utvecklas och förändras. Fornnordiskan utvecklades i skilda dialekter som blev språk. Fornsvenskan har aldrig dött ut, trots att människor idag inte förstår vokabuläret eller grammatiken, den har utvecklats till dagens svenska. Faktum är att svenska och fornsvenska har mer gemensamt än engelska och fornengelska. Alltså kan man säga att det ”stora” språket engelskan har haft sämre motståndskraft mot utländska inflytelser än det ”lilla” språket svenskan.

Det finns språk som dör ut. Men skiljelinjen går här mellan språk som 1) utrotas av politiska skäl eller slapphet 2) språk som slutar användas och inte utvecklas 3) språk som vårdas OCH utvecklas.

Svenskan har alla förutsättningar att både utvecklas och vårdas, och därmed överleva. Det kan vara bra att veta detta för politiker när de skapar språkpolitiken. Svenskan som konstspråk och vetenskapsspråk har faktiskt en gång varit utrotat; då ersatt av latinet. Svenskan överlevde bland folket, och det var en ungefär 400 år lång kamp av modiga och begåvade män, från reformationen till början av 1900-talet, som återställde svenskan till ett flexibelt och rikt språk att användas på alla livets områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s