Stämning — The Real Group / Eric Ericson

Våra svenska psalmer är en av våra rikaste kulturskatter. Texterna är ofta sublima föreningar av poesi och fromhet, men utan att falla ned i mysticismens mörker, istället klara och ljusa. Musiken är komponerad av musiker i kyrkans tjänst eller ofta anpassad från svenska folkmelodier. Det senare är väl fallet med de mest populära psalmerna, ex. ”Den blomstertid nu kommer”. Det är därför som alla svenskar kan känna stolthet över denna musikskatt, oavsett tro. Man bör ock betänka att fram till mitten av 1800-talet var alla kulturpersoner i Sverige mer eller mindre troende, och att förkasta allt som är färgat av tro, är att förkasta sin historia.

För oss som inte regelbundet besöker gudstjänster finns emellertid få möjligheter att njuta denna skatt. Jag ville egentligen ha en skiva med psalmer framförda med orgel och kyrkokör, men det finns inte en enda att få tag i!! Istället köpte jag denna. Mästerkördirigenten Eric Ericson har här hjälpt The Real Group att tolka ett antal svenska psalmer och folkvisor. Resultatet är sublimt, vackert, nästan eteriskt: som om älvor och alver finge sjunga en midsommarnatt i en skogsglänta 🙂 Det är däremot inte mäktigt och kraftfullt och himlastormande känslofullt. En sådan tolkning kan man fortfarande bara uppleva i en fullsatt kyrka.

Betyg: 5/5

P. S. Även denna skiva verkar nu ha utgått! Vart vänder man sig om man vill lyssna på vårt svenska kulturarv? Här finns skivan dock: http://grooveshark.com/#!/album/St+mning/3611827

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s