Rome

https://i1.wp.com/s3.discshop.se/img/front_200/79998/rome_complete_blu_ray_10_disc.jpgRome utspelar sig under den politiskt mest dynamiska tiden i Roms historia, tillika den period som har skänkt oss den latinska kulturens största kulturverk och personligheter (med undantag av de följande kejsarna), nämligen från slutet av Caesars galliska expedition och fram till Augustus seger över Marcus Antonius. Den spänner med andra ord över den tid som ledde fram till den julisk-claudiska kejsardynastin. På det sättet kompletterar den Jag, Claudius, då denna tar vidare där Rome slutar. Även på ett andra sätt kompletterar den Jag, Claudius, då den dels delvis skildrar vanliga människors liv, dels på ett realistiskt sätt skildrar miljön i Rom. För det senare har man använt sig datoranimering för landskapsbilderna (förutom Forum Romanum som är uppbyggt) och italienska konsthantverkare. Det är med andra ord en visuellt och kulturhistoriskt imponerande serie. Skådespelarna är brittiska; de håller god klass men inte i närheten av Jag, Claudius’. Några rolltillsättningar är tveksamma: Cicero, Brutus, Cleopatra ex. har skådespelare som inte fyller de stora människornas skor som de gestaltar. De rollgestaltningar som imponerar mest är Lucius Vorenus, Titus Pullo, Caesar, Servilia (Brutus’ mor) och Marcus Antonius. Tolkningen av Augustus’ karaktär i andra säsongen av serien skiljer sig markant från den i Jag, Claudius och är för mig inte trovärdig; den är troligen resultatet av moderna s. k. psykologers kartläggning av Augustus.

Historiskt har manusförfattarna tagit sig stora friheter, men hållit sig till det historiska händelseförloppet i stort. Man har vävt in ett antal kultur- och religiohistoriska detaljer i berättelsen, vilket är spännande och ger trovärdighet.

Den här serien kommer inte stå sig lika väl som Jag, Claudius, men skildrar Rom på ett annat sätt, är underhållande och imponerar med sin scenografi.

Betyg: 5/5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s