Midsommarfirandet — romersk tradition?

I Linnés ”Skånska resan” beskrivs midsommarfirandet kortfattat: ”Lekar, som brukades av de gamla romare, voro ännu i bruk.” Och så fortsätter han med att beskriva mer utförligt dessa lekar, och ger konkreta exempel på vad de motsvarade i det gamla Rom. Han beskriver också hur ”offer” årligen sker i Falsterbo kyrka på midsommardagen. Offren sker i form av pengar på altaret och lägges i ett bäcken. Kan här också spåras rester av det hedniska romerska firandet? Gravarna beströddes med blomster å midsommardagen.

Är det här det ursprungliga midsommarfirandet som lever kvar än idag, eller handlar det om en uppblandning av den romersk-hedniska/romersk-katolska traditionen med den hedniskt nordiska? Vi befinner oss här i före detta Danmark, där det romersk-katolska inflytandet hade gått längre än i Sverige, men beskrivningen av hela firandet är så pass lik det nutida svenska, att jag tror att det antingen rör sig om en blandning av två traditioner, eller att hela midsommartraditionen är en import från antikens Rom, visserligen i så fall indirekt genom den katolska kultursfärens påverkan.

Man måste dock anta att alla civilisationer på något sätt har firat midsommar (sommarsolståndet), och då särskilt ju längre norrut man kommer. Alltså kan midsommarfirandet i sig aldrig betraktas som en import, men exakt var dess former kommer ifrån idag kan debatteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s