Han kallades Göteborgs Bellman — J. A. Wadman

Göteborgs Bellman har han kallats! Eftersom jag till skillnad från nutidens tidspöke intresserar mig mera för en konstnärs verk än hans liv, skall jag inte tråka ut er med några biografiska redogörelser — dem kan ni söka upp själva. Han verkar ha varit en karismatisk, enigmatisk karaktär. Följande anekdot bör dock alla känna till: De bevingade orden Utsupet, sa’ Wadman myntades av Johan Anders Wadman då han var sjukhuskommissarie vid svenska armén under fälttåget i Tyskland 1813. När myndigheterna krävde lagerredovisning för det brännvin (bedövningsmedel) som förvarades i läkemedelsförrådet skall han kort och gott ha svarat: Utsupet.

Wadman är i dikt som i liv på en gång epikuré, cyniker, stoiker. Det epikureiska draget röjes i besjungandet av de bacchanaliska fröjderna, ibland – men dock mycket sällan – med en antydan om de erotiska; cynismen möter oss i de ofta mycket ohöljda ordalagen, de djärvt drastiska uttrycken; stoikern slutligen i ett drag av likgiltighet för världens ävlan och glans, parad med kärlek till naturen och lugnet i dalen framför stormarna på höjden. Bland Wadmans dikter i den milda genren märks Min lilla vrå bland bergen, som Karl Warburg tog med i sin Ur svenska sången.

Källa: Wikipedia

Se där, en riktig livskonstnär. Varför välja sida mellan dessa tre fundamentala livsåskådningar, tag alla tre, vet jag! Som diktare gjorde han måhända rätt, där är det öppna sinnet till fördel, åtminstone i en del fall.

Den ovan nämnda sången, som i forn tid varit en enorm slagdänga och sedermera länge örhänge, är idag tyvärr bortglömd. Jag tycker melodin (ej skapad av Wadman) är oerhört vacker och fridfull och passar den fina texten utmärkt. Den finns att lyssna på här. (Om ni skaffar tillägget DownloadHelper till webbläsaren kan ni ladda ned den som fil också; ett stycke svensk kulturhistoria.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s