De där svenskarna är fantastiska!

Jag läser en bok just nu av den österrikiske författaren Michael Köhlmeier: ”Bleib über nacht”. Det är en trevlig liten kärlekshistoria som utspelar sig under och efter andra världskriget. Nog om. I boken förekommer ett kuriöst uttryck, nämligen:

Nicht einmal die Schweden können den Himmel, die Erde und das Gras mit sich fortschleppen!

Inte ens svenskarna kan släpa med sig himmel, jord och gräs!

Av en källa som är bosatt i Wien har jag fått veta att detta troligen har sitt ursprung i Karl XII:s tid i regionen. Hans prestationer på slagfältet och i politiken (låt oss inte glömma bort detta) framstod för den tyska befolkningen som så fantastiska, att uttrycket uppstod.

Karl XII är förmodligen den mest missförstådda historiska gestalten i Sverige idag. Han framställs omväxlande som imperialist, Hitler eller galning, när han i själva verket var en rättvisevurmande och oerhört principfast människa, med enastående personliga egenskaper, både fysiska och psykiska. Just principfastheten blev hans (och Sveriges) fall. Men att han sågs som en god kraft på dåtidens politiska slagfält, det vittnar Voltaire om i sin monografi om kungen. En starkt rekommenderad läsning för både historie- och litteraturintresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s