Clio – den ohistoriska bokklubben

Clio är utan tvekan Sveriges bästa bokklubb. I det senaste numret av medlemstidningen skriver de i samband med boken ”Islamiska byggnader” följande:

Klippdomen med sin förgyllda kupol på Tempelberget i Jerusalem är den äldsta bevarade islamiska helgedomen. Den byggdes för att skapa en samlingsplats för judiska, kristna och muslimska pilgrimer …

Nu undrar man varför de väljer att skriva detta? Det framgår tyvärr inte om det är ett citat eller referat ur boken, men Clio får väl stå för det eftersom de lyfter fram det i sin korta bokbeskrivning. Väljer man att skriva så för att förolämpa alla kristna och judar i världen? Eller är det bara ren okunskap?

Klippdomen är mycket riktigt ingen moské. Men inte heller någon fredens samlingsplats. Snarare bör man se den som ett segermonument. Kalifen Abd al-Malik lät bygga den när araberna intagit staden. Den stod klar år 691. Med tanke på platsens oerhörda religiösa och kulturella innebörd, framförallt för judarna, kan man inte se byggnationen som något annat en provokation och en maktsymbol, mitt under den aggressiva islamiska expansion som då pågick. Det finns dessutom en inskription på byggnaden som lyder: ”Han är Gud, Han är en, Han har ingen ledsagare, Han frambringar ingen, Han är inte frambringad” (Koranen, IX, 31-33, CXII, 1-3). Detta är en tydlig och direkt utmaning av vissa centrala principer i den kristna tron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s