Ingen människa är en ö

”Ingen människa är en ö”, ett citat från dikten av John Donne. En dikt jag lär få anledning att återkomma till här. Jag har nu läst Sture Linnérs lilla bok, införskaffad på rean för 19:-.

”… lika vederkvickande som lustfyllt.” står det på omslaget. Sällan stämmer ett omdöme så bra om en bok. I alla fall första halvan av boken. Jag måste erkänna att jag inte har varit särskilt imponerad av det som författaren och forskaren Sture L. har skrivit tidigare i sitt liv. Hans världsbild var alltför tillrättalagd och naiv, hans själ alltför grund, för att producera något unikt och bestående på egen hand.

Sture Linnér var ingen stor författare eller tänkare, men han visste — eller hade lyckan — att omge sig med storhet, både intellektuellt och i verkliga livet. Och ”Gudarnas” nektar stänkte på honom tillräckligt ofta för att skänka hans liv gullglans. Men det han inte verkar ha sett, är ”Gudarnas” möda och smärta. Liksom en Forrest Gump tog han sig fram genom livet. Men han var en stor människa i det lilla. Han gjorde rätt och tänkte rätt. Och det kan som bekant ”av tiden ej härjas, det är en skörd som undan honom bärgas”. Det var inte han som var stor, det var hans liv som var det. En levnadskonstnär!

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917263944X

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s